Beneficiile ceaiurilor din plante pentru sănătate sunt cuprinzătoare și complet naturale. Alb, verde, roșu sau negru, ceaiul are numeroase efecte asupra sănătătii, cel mai important fiind  efectul antioxidant, care previne îmbătrânirea. Bogat în minerale (calciu, fier și potasiu), un ceai pe zi poate fi extrem de benefic pentru organism dar și pentru frumusețea pielii tale.
Descoperă 5 dintre cele mai sănătoase tipuri de ceai și beneficiile asupra organismului tău:
1. Ceaiul verde

Datorită numeroșilor antioxidanți care se găsesc în compoziția sa, ceaiul verde este extrem de benefic pentru întregul organism. Acest ceai stimulează metabolismul să funcționeze într-un ritm mai rapid, datorită unui component numit catehina, care luptă împotriva țesutului adipos de pe abdomen. Spre exemplu, ajută și sporește fluxul sanguin, luptă cu virusul gripei, scade nivelul zahărului din sânge, micșorează colesterolul, luptă împotriva infecțiilor bacteriene, funcționează ca un puternic antioxidant și are o contribuție majoră în prevenirea efectelor îmbătrânirii si în menținerea unei stări de sănătate bune.

Cum se prepară corect: în primul rând, este indicat să cumperi ceaiul verde din locuri specializate în vânzarea produselor naturale și a ceaiurilor, iar un alt sfat este să alegi pachetele care conțin frunze de ceai și nu plicuri. Apa fierbinte îi diminuează aromele și proprietățile terapeutice și îi da un gust amar, de aceea prepararea lui se face cu apă caldă (în jur de 70 grade Celsius) și, foarte important, se lasă la infuzat doar 1-3 minute. Savurează-i aroma naturală, fără să mai adaugi zahăr. Consumul de ceai verde trebuie sa fie limitat la cei care au probleme cu asimilarea calciului. Consumat în exces, poate provoca nervozitate, palpitații, insomnii.

2. Ceaiul de mentă

Este unul dintre cele mai populare ceaiuri și poate face minuni pentru organismul nostru. Acesta este unul dintre cele mai eficiente antioxidante, dizolvă grăsimile și stopează absorbția acizilor grași, fiind un aliat de incredere în lupta cu kilogramele în plus.

Un prim efect benefic al consumului de mentă este acela că reduce stresul. Totodată, ele amelioreaza răcelile, durerile de cap sau simptomele cauzate de anxietate. Consumul regulat al acestui ceai diminueaza problemele biliare și micșorează calculii biliari, ajută la întărirea sistemului imunitar și reducerea apariției infecțiilor în organism și prevenirea gripei, circulația sanguină este îmbunătățită.

Ceaiul de mentă obținut prin fierberea frunzelor este mai eficient în tratarea problemelor gastrice decât cel din frunze uscate. Prepară o infuzie din 2 lingurițe de plantă uscată sau câteva frunze de plantă verde, peste care toarnă apa clocotită. Ceaiul de mentă este ideal și după o masă copioasă, pentru că ajută la digestie. Atentie insa, consumat în exces, ceaiul de mentă te constipă, fapt ce va îngreuna orice cura de slabire. De aceea, nu bea mai mult de 3 canite pe zi si incerca sa il alternezi cu alte ceaiuri pentru slabit.

3. Ceaiul de ghimbir

Acesta te scapă de durerile de cap deoarece are un puternic efect antiinflamator. Consumă o cană cu ceai de ghimbir atunci când te doare capul, în loc să apelezi la tot soiul de tratamente medicamentoase. Ceaiul de ghimbir combate disconfortul digestiv (previne apariția diareei, a flatulențelor, a balonării și a indigestiei), întărește sistemul imunitar datorită cantității mari de antioxidanți, previne apariția artritei reumatoide, te scapă de crampele menstruale și te ajută să scapi și de stres, având un efect energizant, motiv pentru care nu se recomanda să îl consumi seara.

4. Ceaiul de măceșe

Puține persoane știu că maceșele conțin de 10 ori mai multă vitamina C decât lămâile, având un efect tonic, revitalizează rapid organismul și întărește sistemul imunitar, eliminând microbii și bacteriile. Datorită conținutului mare de vitamină C, are un efect de anti-imbatranire, recomandat cu încredere de către medicii geriatri (care se ocupă de bolile bătrâneții) persoanelor ce vor să-și mențină tinerețea. Ceaiul de măceșe se prepară prin infuzia de fructe proaspete sau uscate. Acestea se infuzează cu apă clocotită, pentru a nu distruge vitaminele. Se recomandă consumarea ceaiului cu tot cu fruct, iar cand devine calduță se poate adăuga o linguriță de miere.

5. Ceaiul de mușetel

Acesta ajută la reducerea durerilor de cap, afecțiuni foarte frecvente în cazul unei răceli puternice. În combinație cu lămâia și câteva lingurițe de miere, ceaiul de mușețel este un bun antiseptic și calmează senzația de usturime în gât și diferite afecţiuni de stomac. Mai poate fi folosit cu succes la problemele de anxietate și cele de natură nervoasă. El este indicat în toate dietele, pentru că ajută la menținerea greutății corporale, la echilibrarea fluidelor în organism și, în plus, inhibă dezvoltarea celulelor nocive, deci previne cancerul, menținând organismul tânăr pentru mai mult timp. De exemplu, 3 cești de ceai de mușețel pe zi pot reduce problemele colonului iritabil și ale colitei. Pentru a prepara ceaiul trebuie să adaugi o lingură de flori de mușețel la o cană cu apă clocotită. Lasă cana acoperită timp de 10 minute, după care strecori și bei. Pentru a scapa de problemele stomacului poti face o cura cu ceai de musetel timp de doua luni.

 

*Acest articol este doar informativ. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați și sfatul unui medic specialist.

Adaugă comentariu

ro_RORomanian