Folosite de sute de ani, infuziile din plante sunt un remediu natural pentru diferite afecțiuni. În plus, ele pot stimula imunitatea, au efect tonic sau calmant și pot fi o alternativă mai sănătoasă la cafea sau la sucurile de fructe.

Infuziile pot conține doar o anumită plantă (cum este cea de mentă sau cea de păpădie), sau o combinație de mai multe plante care au un efect similar (cum este, spre exemplu, infuzia antistres sau cea pentru detoxifiere).

Aceste tratamente naturiste, au fost folosite de sute de ani în întreaga lume, iar recent unele studii au arătat că ele pot într-adevăr să amelioreze anumite simptome. Iată mai jos câteva dintre cele mai eficiente infuzii din plante.

Infuzia de mușețel – este cunoscută în special pentru efectul său de calmare, fiind recomandată în cazuri de insomnie, depresie sau anxietate. Puțini știu însă că are și efect antiinflamator și de protecție a ficatului, fiind utilă inclusiv pentru scăderea glicemiei sau ameliorarea sindromului premenstrual.

Armurariul –  are acţiune  hepatoprotectoare, de reconstrucţie a celulei hepatice, în hepatitele virale tip A, B, C inhibă replicarea viruşilor hepatici, reglarea digestiei, creşterea tensiunii arteriale, puternic efect antitoxic, împiedică pătrunderea substanţelor toxice la nivelul ficatului şi favorizează eliminarea acestora (combate efectul nociv al alcoolului asupra ficatului), stimulează activitatea vezicii biliare şi combate riscul apariţiei calculilor biliari.

Infuzia de echinacee – unul dintre cele mai cunoscute remedii naturiste pentru lupta cu răcelile sezoniere. Stimulează sistemul imunitar, astfel încât organismul va lupta mai eficient cu infecțiile, iar timpul de vindecare în cazul îmbolnăvirii va fi mai redus.

Infuzia de salvie – este un remediu pentru îmbunătățirea funcțiilor cognitive, mai ales la persoanele mai în vârstă. De asemenea, îmbunătățește memoria și starea de spirit. Cei care o utilizează regulat au observat inclusiv efecte benefice la nivelul tranzitului intestinal și la nivel cardiovascular.

Infuzia sau decoctul de măceșe – foarte bogat în vitamine și antioxidanți, mai ales în vitamina C, decoctul de măceșe este recomandat pentru proprietățile sale antiinflamatorii. Se folosește și pentru ameliorarea durerilor provocate de artrită, sau în curele de slăbit, când trebuie consumat timp de mai multe săptămâni. Un alt efect benefic este cel de protecție împotriva îmbătrânirii pielii, stimulând hidratarea și elasticitatea epidermei.

Infuzia sau decoctul de păducel – se utilizează ca adjuvant în tulburări de ritm cardiac (tahicardie, palpitaţii, extrasistole), insuficienţă cardiacă, cardiopatie ischemică, angină pectorală, infarct miocardic, hipertensiune arterială, scleroză cardiacă, ateroscleroză incipientă, distonii neurovegetative, anxietate, nevroze.

Infuzia de urzică – este benefică pentru sistemul imunitar.  Bogată în vitaminele A, C, D, E şi K, lecitină și antioxidanți, infuzia de urzică poate combate stresul și oboseala și te poate feri de boli. Are efect laxativ și diuretic, curăță rinichii, tractul digestiv, reglează digestia și combate infecțiile la nivelul acestor organe. Poate combate diareea și stimulează metabolismul. Aceste efecte, împreună cu antioxidanții din compoziție, îl fac ideal și pentru curele de slăbire. Fluidifică sângele și îmbunătățește activitatea cardiacă, iar datorită conținutului de vitamina K, determină creșterea vitezei de coagulare naturală a sângelui.

Infuzia din flori de soc – cunoscut și sub denumirea latină de Sambucus nigra este o plantă minune cu efecte terapeutice puternice ce poate trata și mai ales preveni un număr uriaș de afecțiuni. Florile și fructele de soc se folosesc adesea pentru a trata herpesul simplex, problemele reumatice, inflamațiile căilor respiratorii, reducerea inflamațiilor și calmarea iritațiilor.

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Adaugă comentariu

ro_RORomanian