Seminţele de in constituie o sursă importantă de acid alfalinoleic, o substanţă din familia binecunoscuţilor acizi graşi Omega 3, esenţială pentru organism, deoarece protejează membrana celulară. De asemenea, seminţele de in au un conţinut bogat înfibre solubile, cu efecte benefice pentru combaterea constipaţiei. Fibrele din semințele de in se găsesc în principal în învelișul semințelor. Consumate înainte de masă, fibrele conținute în semințele de in diminuează senzația de foame.

Beneficiile semintelor de in:

Te ajută să slăbești – fiind bogate în grăsimi sănătoase și fibre, semințele de in mențin pentru o perioadă îndelungată senzația de sațietate. Așadar, vei consuma mai puține calorii iar kilogramele în plus vor fi eliminate treptat.

Scad nivelul de colesterol “rău” – potrivit unui studiu, semințele de in reduc în mod natural nivelul de colesterol rău LDL. Cercetătorii cred că fibrele din semințele de in influențează acțiunea colesterolului și împiedică absorbția acestuia în organism. Fibrele solubile din semințele de in scad colesterolul, contribuind la prevenirea acumulării de plăci în artere.

Semințele de in ajută la subțierea sângelui, reducându-se astfel riscul de ateroscleroză.  Acest lucru poate reduce tensiunea arterială, previne apariția accidentului vascular cerebral și atacul de cord. În același timp, fibrele din semințele de in scad nivelul de zahăr din sânge, aspect foarte important pentru persoanele care au diabet zaharat de tip 2.

Sunt bogate în antioxidanți  care previn semnele îmbătrânirii, dar și dezechilibrele hormonale. Polifenolii încurajează multiplicarea probioticelor în intestine și ajută la prevenirea infecțiilor intime.

Stimulează digestia – semințele de in sunt bogate atât în fibre solubile, cât și în fibre insolubile. Acestea sunt extrem de benefice pentru digestie. Două lingurițe de semințe de in, preferabil măcinate imediat înainte de consum, pentru a evita rancezirea, au un aport de 5 grame de fibre, mai mult decât suficient pentru o digestie fără probleme.

Bogate în acizi grași Omega-3 – semințele de in sunt bogate în acizi grași Omega-3, despre care se știe ca au o mulțime de beneficii pentru sănătate.

Ameliorează simptomele menopauzei – specialiștii au descoperit că există o legătură între ameliorarea simptomelor menopauzei și consumul de semințe de in. Acestea echilibrează hormonal organismul și, totodată, previn instalarea osteoporozei.

– Creșterea imunității – conțin substanțe care reduc inflamația și permit sistemului imunitar să funcționeze mai bine. Cercetări preliminare sugerează că semințele de in pot estompa simptomele tulburarilor autoimune, cum ar fi artrita reumatoidapsoriazis, lupus etc

Reduc tensiunea arterială – sunt benefice pentru persoanele diagnosticate cu hipertensiune. Potrivit cercetătorilor greci, consumul constant de semințe de in reduce tensiunea arterială.

Sunt eficiente în tratarea depresiei – cercetatorii japonezi sunt de părere că semințele de in sunt extrem de eficiente în tratarea depresiei, consumate în paralel cu tratamentul recomandat de către medic. Potrivit acestora, pacienții diagnosticați cu depresie suferă un deficit de acid eicosapentaenoic, acid gras tip omega care se regăsește din belșug în semințele de in.

Benefice în cazul bolilor de ficat – semințele de in protejează ficatul de boli, ba chiar sunt recomandate persoanelor care au probleme cu alcoolul.

Studiile recente arată că un consum frecvent de seminţe de in (aproximativ 50 g pe zi) poate contribui la reducerea gradului de colesterol în cazul persoanelor care suferă de hipercolesterolemie.
Consumul de seminţe de in asigură protecţia cardiovasculară, previne incidenţa osteoporozei şi atenuează simptomele menopauzei. La nivel digestiv, seminţele de in ajută la prevenirea şi chiar la eliminarea calculilor biliari.
Seminţele de in au efecte benefice şi asupra sistemului nervos, contribuind la combaterea oboselii.

Cum poți introduce semințele de in în alimentația ta

În aluatul prăjiturilor – poți incorpora semințele de in in aluatul prajiturilor de casa pe care le pregatesti.

În smoothie-uri si shake-uri – poți adăuga semințe de in măcinate pe loc în orice băutură pe care o prepari acasă. Acest superaliment va potenta calitățile nutritive ale oricărui smoothie.

In iaurt – pune 2 lingurițe de seminte de in în iaurtul pe care il mănânci la micul dejun sau pe post de gustare.

In supe creme – poți adauga semințe de in în supa cremă de legume.

Seminţe de in – benefii pentru frumuseţe

Sub forma de ulei, seminţele de in sunt la fel de eficiente pentru sănătatea părului şi a unghiilor, accelerând vindecarea leziunilor cutanate.

Uleiul din seminţe de in este benefic nu numai într-o dietă vegetariană (poate înlocui cu succes uleiul de peşte), însă poate face un mare bine şi părului, datorită nutrienţilor pe care îi conţine: vitamine şi minerale, dar în special acizi graşi.
Pune o cantitate mică de ulei din seminţe de in în palme şi distribuie-l uniform pe toată suprafaţa scalpului, dar şi pe lungimea firului de păr.

Precauții

Persoanele care suferă de boli inflamatorii intestinale, cum ar fi boala Crohn, ar trebui să evite semințele de in din cauza efectelor lor laxative. Femeile însărcinate și mamele care alăptează nu ar trebui să consume semințe de in, ca și femeile care suferă de fibrom, endometrioză sau boala ovarului polichistic. Bărbatii care au un risc crescut de apariție a cancerului de prostată vor exclude din dieta semințele de in. Este important să aveți aprobarea medicului înainte de a adăuga semintele de in in regimul dumneavoastra alimentar.

 

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Leave a reply

ro_RORomanian