Se spune că ceaiul este cea de-a doua bautură din lume din punct de vedere al popularității, prima fiind apa.  Ceaiul – o licoare caldă, aromată, cu o istorie veche de peste 5000 de ani, îl consumăm în fiecare zi pentru proprietățile sale și pentru gustul delicios. În prezent, ceaiul este considerat băutura conversației, a ospitalității, este o modalitate prin care se promovează un stil de viață sănătos. Ceaiul are mult proprietăți, însă știați că:

* Ceaiul diminuează pofta de mâncare, ceea ce îl face ideal în diete.
* Multe dintre sortimentele de ceai conțin cofeină, iar unele dintre ele pot concura cu alte băuturi pe bază de cofeină precum cafeaua. O ceașcă de ceai negru, spre exemplu, conține jumătate din cantitatea de cofeina dintr-o ceașcă de cafea.
* Ceaiul a fost descoperit din întâmplare de către împăratul chinez Shen Nung? Se pare ca acesta a amestecat accidental apa fiartă pe care o bea cu frunze uscate, din care a reieșit aromata licoare.
* Valoarea ceaiului este una incontestabilă, știați că până în secolul al XIX-lea, în Siberia, lăzile de ceai erau folosite deseori în loc de bani?
* În medie, intr-o zi sunt consumate 3 miliarde de cesti de ceai.

* Există aproximativ 1500 de tipuri de ceai.
* Cel mai scump ceai din lume este originar din China, este un sortiment foarte rar care poarta numele de Tieguanyin, iar jumatate de kilogram costa 1500 USD.
* Ceaiul a aparut in Europa abia in 1608 si prima tara de pe continent care s-a bucurat de el a fost Olanda, caci vasele sale l-au purtat peste mari catre Europa. In acea vreme singura sursa de ceai din lume se afla pe teritoriul Chinei.
* Ceaiul este băutura națională în Iran și Afganistan. Ceaiul verde este servit ca răcoritoare, în schimb cel negru pentru a încălzi.
* Ceaiul este cea mai veche și populară băutură răcoritoare a lumii.

* Degustarea de ceai este similară cu degustarea de vinuri. Specialiștii trebuie să stabilească particularitățile fiecărui tip de ceai în funcție de procesul de oxidarare și fermentare, de proveniență a plantei de ceai, să stabilească nivelul de teina, să găsescă combinațiile perfecte pentru amestecurile de ceaiuri.

* În Asia, cititorii în ceai sunt la fel de respectați ca astrologii. Așadar, viitorul se poate citi și în frunzele de ceai, agitate de trei ori.

*  Cea mai veche ceainărie din lume se află în Japonia și poartă numele „Casa de ceai Tsuen”, din Uji. A fost înființată în secolul al XII-lea de către un samurai retras din activitate.

Încă din cele mai vechi timpuri, ceaiul este considerat o băutură sănătoasă. Studiile arată că în special ceaiul verde ajută respirația urât mirositoare, reduce riscul bolilor cardiovasculare, scade tensiunea arterială și e un bun antiinflamator.

p_13583_766x350-10-85

 

Adaugă comentariu

ro_RORomanian