Ficatul este cel mai mare și important organ al corpului nostru care realizează sute de operaţiuni simultane în scopul reglării circulaţiei sângelui, fabricării aminoacizilor şi substaţelor regeneratoare, având rol fundamental în detoxifierea substanţelor intrate în organism.
Din cauza mediului toxic în care trăim, a produselor pline de aditivi pe care le ingerăm, a regimului alimentar dezechilibrat, a lipsei de somn etc., funcția hepatică este îngreunată. Substanțele toxice ramân în ficat pentru o perioadă mai lungă de timp, până când el reușește să le descopună, iar dacă toxicitatea devine prea mare, atunci funcțiile sale sunt afectate și acesta nu mai poate să lucreze în mod corespunzător. Stările de greață, oboseală constantă, acneea, durerile de cap, dereglarile metabolice și hormonale sunt doar câteva din simptomele care apar atunci când ficatul este oboist.
Dacă ficatul este responsabil de eliminarea toxinelor din organism, nu trebuie detoxifiat şi el?
Chiar dacă analizele ies bine, iar ficatul pare a fi în regulă, nu trebuie să uităm că acesta se află în fiecare zi sub presiunea tuturor substanţelor chimice introduse în organism care afectează funcţiile hepatice, ne atenţionează specialiştii.
Ficatul filtrează substanţele intrate, el fiind organul unde iau naştere imunoglobulinele cu rol în imunitate, aici se reglează sensibilitatea faţă de temperatură şi se secretă fierea care permite digestia grăsimilor.
Plantele medicinale sunt o sursă sigură şi la îndemână în detoxifierea ficatului. Amurariul, anghinarea, frunzele de măslin şi păpădia protejează funcţiile hepatice de ameninţările de zi cu zi, oferind soluţii pentru ieşirea organismului din starea de oboseală continuă.
Având un conţinut bogat în silimarină, aminoacizi, lipide şi acid fumaric, amurariul este indicat în tratamentul afecţiunilor inflamatorii ale ficatului, hepatitelor acute sau cronice, etilismului, cirozei hepatice şi în diverse intoxicaţii care afectează celula hepatică.
Anghinarea este cunoscută pentru facilitarea digestiei prin secreţia biliară, favorizând eliminarea sucurilor biliare în duoden. Datorită conţinutului bogat în didepside, acizi clorogenic şi a flavonoidelor, anghinarea ajută la reducerea colesterolului în organism, stimulează ficatul să secrete suc biliar şi contribuie la regenerarea celulelor hepatice, fiind şi un bun diuretic.
Cât despre frunzele de măslin sunt deosebite pentru că înglobează un compus numit oleuropeină, a cărui valoare derivă din faptul că este unul dintre cei mai puternici antioxidanţi naturali ce împiedică depunerea colesterolului rău pe artere şi îmbătrânirea prematură a celulelor.
De asemenea, proprietăţile frunzelor de măslin au un efect important în împiedicarea procesului de oxidare a organismului, ajută şi stimulează digestia reglând totodată şi tensiunea arterială.
Păpădia însă este o plantă excelentă pentru tratarea ficatului. Se folosesc toate părţile florii, în special radăcina ca remediu de bază.
Atenţie! Sucul proaspăt de fructe sau legume, consumul regulat de ceai şi apă, exerciţiile fizice, precum şi un somn odihnitor trebuie să facă parte dintr-un stil de viaţă eficient în detoxifiere a ficatului.
*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.