Teiul este considerat un arbore sacru în folclorul țărilor din vestul Europei, iar pentru vechii celți simboliza altruismul.  Arborele de tei este un campion al sănătății. Vă prezetăm în continuare cele mai importante beneficii pentru sănătate pe care le are.

 • Florile de tei sunt detoxifiante– datorită proprietăților sudorifice și diuretice, florile de tei favorizează nu doar transpirația, dar și secrețiile urinare.
 • Combat insomniile – florile de tei conțin principii active care induc starea de somn, acționând printr-un mecanism asemănător unui medicament alopat, benzodiazepina.
 • Frunzele de tei sunt eficiente în cazul conjunctivitelor – acestea sunt un remediu eficient în cazul conjunctivitei infecțioase simple. Datorită acțiunii lor antipruriginoase, frunzele de tei restabilesc echilibrul pielii din jurul ochilor și te scapă de ochii umflați și roșii.
 • Scoarța de tei, un remediu eficient în gută– datorită acțiunii sale diuretice, scoarța de tei este de mare ajutor în cazul gutei. Această afecțiune foarte dureroasa apare din cauza acumularii de acid uric la nivelul articulațiilor. Scoarța de tei intervine dizolvând acidul uric. Trebuie sa urmezi o cura de 2-3 săptămâni cu ceai de tei, consumat în câte 2-3 reprize zilnic.
 • Florile de tei reprezintă un remediu împotriva anxietății – acestea sunt benefice sistemului nervos, eliminând anxietatea, depresia și contribuind la relaxarea organismului. Se consumă câte o ceașcă de ceai  de tei înainte de culcare, timp de trei săptămâni.
 • Combat durerile de cap/migrenele –florile de tei restabilesc echilibrul nervos și combat migrenele. Infuzia de flori de tei se consumă în momentul apariției durerilor, iar efectul este rapid.
 • Menopauză– anumite tulburari asociate menopauzei, cum ar fi stările anxioase, insomnia, mâncărimile pe piele, stările de iritabilitate, puseurile de hipertensiune, pot fi eliminate în mare măsură cu ajutorul unei cure cu flori de tei.
 • Infuzia de tei scade febra– 1-2 căni de infuzie de tei caldă stimulează o sudorație intensă, ceea ce va duce la scăderea temperaturii. Se folosește mai ales în accesele de febră asociate infecțiilor acute.
 • Ceaiul de tei ajută în caz de răceli, gripa– acesta ajută la reglarea temperaturii organismului, la eliberarea căilor respiratorii de secrețiile în exces, reduce și elimină durerile musculare, durerile de cap asociate acestor afecțiuni.
 • Florile de tei te scapă de tusea iritativa, tuse productivă– în florile de tei există niște substanțe emoliente (mucilagii), care reduc senzația de iritare de pe căile respiratorii și calmează tusea uscată. Aceste principii active sunt utile și în tusea productivă, deoarece ajută la eliminarea secrețiilor în exces de pe căile respiratorii.
 • Ceaiul de tei te ajută în caz de bronșită cronică și acută– acesta are efecte calmante, diminuând intensitatea acceselor de tuse, ajută la eliminarea secrețiilor în exces de pe căile respiratorii și combate accesele de febră.
 • Infuzia de tei este adjuvant în retenția de lichide– se face o infuzie combinată de tei, ceva mai concentrată (50 grame la un litru de apa), care se administrează cu lingura, pe parcursul a 1-2 zile. Infuzia combinată de tei amplifică diureza, stimulează eliminarea surplusului de lichide prin transpirație.
 • Adjuvant în amigdalită– într-o cană de infuzie combinată și concentrată (4 lingurite la cana) de tei, se pune o linguriță de sare grunjoasă și se amestecă. Cu acest preparat se face gargara de 3-4 ori pe zi. Tratamentul are efect calmant, antiinflamator și antiseptic rapid.

Consumul excesiv de ceai de tei poate favoriza unele disfuncționalități ale inimii, mai ales la persoanele cardiace, motiv pentru care acestora li se interzice consumul acestui tip de ceai.

 

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Adaugă comentariu

ro_RORomanian