Scoarţa de stejar conţine taninuri (acid galic, acid elagic şi acid cvercitanic), cvercitol, pectine, rãşini şi sãruri minerale. În scopuri terapeutice, de la stejar se foloseste scoarța ramurilor tinere, de trei până la cinci ani, recoltaă primăvara, prin martie și aprilie.  Principiile active din scoarţa de stejar au acţiune astringentã, antidiareicã, hemostaticã, dezinfectantã și este lipsita de miros.

Datoritã substanţelor conţinute, scoarţa de stejar are utilitate în diaree, enteritã, gastritã, ulcer gastric şi duodenal, hemoroizi, precum şi în faringite, stomatite, gingivite, plãgi, degerãturi, arsuri şi pentru combaterea transpiraţiei excesive la nivelul picioarelor.

Pentru uz intern se foloseşte sub formă de decoct de scoarţă (pentru a trata diareea, febra şi hemoragiile intestinale) sau sub formă de cafea de ghinde măcinate, care sunt tonifiante pentru stomac şi pentru intestin. Cafeaua de ghinde poate fi folosită de persoanele care au sensibilitate la stomac, ficat şi intestine.   Cafeaua de ghinde se prepară dintr-o linguriţă de fruct de stejar prăjit şi este foarte eficientă în caz de diaree, pentru reglarea scaunului.    Pentru ameliorarea gastritei hiperacide, ulcerului şi enteritelor se recomandă un decoct preparat dintr-o linguriţă de scoarţă mărunţită la 200 de ml. de apă rece. Amestecul se fierbe 20-30 minute. Se recomandă consumarea a două căni de ceai neîndulcit pe zi, între mese.   Este un bun remediu pentru afecţiunile gâtului, stomatite, hemoroizi şi mătreaţă.

Pentru uz extern se foloseşte decoctul de scoarţă pentru gargara în tratamentul afecţiunilor gâtului, în stomatite şi gingivite cu decoctul preparat din 3-4 linguriţe de scoarţã mãrunţitã, la 1 canã cu apã. Decoctul de scoarţă folosit sub formă de băi de şezut este eficient și în caz de hemoroizi iar dacă-ţi clăteşti părul cu el poţi lupta eficient contra mătreţii.  Pentru spălături şi comprese se utilizează un decoct preparat din două linguri de scoarţă de stejar care se lasă la infuzat 10 minute, şi încă vreo două ore, înainte de strecurare, pentru a se pătrunde.   Ceaiul din scoarţă de stejar poate fi folosit şi pentru amelioarearea transpiraţiei excesive a mâinilor şi picioarelor, prin spălături locale cu un decoct preparat din 20-30 g de scoarţă de stejar la 1 litru de apă
Pentru tratarea bolilor de piele se face un ceai mai concentrat, din trei, patru lingurițe de scoarță la 250 de ml de apa, fiert 20 de minute. Cu acest ceai se pun comprese în diferite afecțiuni dermatologice. Poate fi folosit, de asemenea, pentru gargara ori spălături vaginale.
Pulberea de scoarță, obținută prin măcinarea în râșnița de cafea, poate fi pusă pe diferite răni. Poate fi pusă și în încălțăminte de persoanele cărora le transpiră picioarele.

Adaugă comentariu