Ne alegem ceaiurile în funcție de gustul dat de ingredientele lor, de mirosul pe care îl răspândesc sau de proprietățile pe care le au. Însă, dacă nu sunt depozitate corespunzător, ceaiurile își pierd din aceste proprietăți. Pentru a ne bucura de ceaiurile preferate cât mai mult timp, trebuie sa le depozitam în condiții optime, adică la temperatura camerei, ferite de lumină și de umiditate, în recipiente care se închid ermetic.

Chiar dacă e mai comod să ținem ceaiul lângă aragaz pentru a-l prepara cât mai rapid dimineața, e bine să evităm depozitarea lui lângă o sursă de căldură pentru că în scurt timp ceaiul își va pierde din prospețime. Pentru a întelege cum se păstrează cel mai eficient ceaiul, trebuie să știm în primul rând ce îi dăunează:

  • Aerul
  • Lumina
  • Mirosurile
  • Caldura
  • Umezeala

Dacă vrem să depozităm ceaiul în condiții optime pentru a ne putea bucura de prospețimea și de beneficiile lui, iata care sunt regulile de care trebuie sa tinem cont:

  1. Ceaiul trebuie păstrat cutie etanșă                                                                                                                                                                                                Recipientul în care țineți ceai trebuie să fie cât mai etanș posibil. În teorie, nu intră aer deloc când îl scufundați în apă și nu intră apă la ceai. Prin faptul că o cutie de ceai e etanșă, avem grijă să nu ajungă umiditate, umezeală sau mirosuri neplăcute la ceai. Frunzele de ceai continuă să se oxideze în timp dacă sunt expuse la oxigen.

2. Nu expuneți ceaiul la lumină

Lumina nu face bine ceaiului. Evitați recipiente de sticlă sau daca aveți, nu le țineți în lumină. Efectele luminii asupra ceaiului nu au fost profund studiate, dar s-a constatat că frunzele uscate expuse la lumină au un gust “metalic”.

3. Evitați metalul

Evitați sau aveți grijă cu recipiente din metal. Recipientele din metal au neavantajul că formează condens foarte rapid. Condens înseamnă umiditate, iar acesta este unul din lucrurile cele mai dăunătoare pentru ceai.

Dacă totuși aveți recipiente de metal, aveți grijă să nu le desfaceți în locuri unde se face rapid condens, de exemplu în bucătărie când gătiți.

4. Ceaiul trebuie ferit de căldură

Căldura accelerează oxidarea (o și oprește, dar în cadrul unor procese monitorizate).
Totuși, este de reținut faptul că unii specialiști în ceai nu recomandă refrigerarea sau congelarea frunzelor de ceai.

5. Ceaiul trebuie ferit de mirosuri puternice

Frunzele de ceai vor împrumuta mirosurile puternice din jur. Așadar, nu depozitați ceaiul în bucatarie, lângă condimente sau lângă alte substanțe toxice sau non toxice puternic mirositoare. Evitați depozitarea ceaiului în vase de plastic sau din lemn.

6. Ceaiul trebuie ferit de umiditate

Ceaiul este higroscopic și va absorbi umiditatea din jur. Absorbind umiditatea din jur, frunzele de ceai își pierd aroma. O cutie etanșă este tot ce aveti nevoie pentru a bloca aceste procese.

7. Ceaiul trebuie depozitat în cantitate mare, vrac

Mai mult ceai depozitat într-o cutie etanșă înseamnă mai puțin oxigen care să oxideze frunzele de ceai. Așadar, umpleți cutiile cu ceai pentru o depozitare optimă. Această regulă este foarte importantă și în procesul de învechire al ceaiului.

Evitați magazinele care nu respect aceste reguli.

Recomandări suplimentare:

Cutii ermetice pentru depozitarea ceaiului

–    Nu cumpărați ceai mai mult decat aveți nevoie. Termenul de valabilitate general pentru ceai este de 2 ani în spațiu răcoros, fără lumină.
–    Încercați să cumpărați numai cantitatea de ceai pe care o puteți consuma în 6 luni, maxim 1 an.
–    Orice tip de ceai poate fi păstrat mai mult dacă puneți pliculețe absorbante de oxigen în recipientul de ceai.
Următoarele reguli au fost organizate în așa fel încât să vă fie cât mai ușor să vă păstrați ceaiul. Dacă vă cunoașteți ceaiul destul de bine, o să găsiți soluții de păstrare chiar și dacă „încălcați” aceste reguli.

 

Adaugă comentariu