Vă prezentăm o listă cu greșeli pe care probabil le fac mulți la prepararea ceaiului.

În primul rând, trebuie să înțelegeți că există 6 tipuri de ceai (ceai alb, ceai verde, ceai negru, ceai galben, ceai pu erh, ceai oolong). Iată care sunt cele mai frecvente greșeli pe care le facem când vine vorba despre infuzia plantei de ceai.

1. Fierbeți prea mult timp apa pentru ceai

ceainic

Temperatura apei este foarte importantă în prepararea unui ceai de calitate, care să păstreze savoarea proprie și să elibereze teina, vitaminele, uleiurile aromate, sărurile minerale.
Când pregătiți apa pentru ceai, așteptați ca aceasta să ajungă la punctul de fierbere. Opriți repede focul și lăsați apa „să respire” mai mult pentru ceaiul verde, mai puțin pentru ceaiul negru.
În general, ceaiul negru se infuzează la 95 grade C iar ceaiul verde se infuzează la 70 – 80 grade C.
Rețineți faptul că doar plantele medicinale, ceaiul Pu Erh și ceaiul rooibos (ceaiul roșu african care nu este obținut din Camellia sinensis) se pot infuza cu apa fiartă. În rest, frunzele de ceai nu trebuiesc „opărite” sau „fierte”, ci infuzate. Și mare atenție cu ceaiul verde al cărui gust devine amărui dacă îl infuzezi cu apă fiartă și mai mult de 3 minute.

2. Nu respectați timpul de infuzare pentru fiecare tip de ceai

La fel ca și temperatura apei, timpul de infuzare diferă de la fiecare tip de ceai în parte. Și este foarte important! Mulți alți iubitori de ceai au „savurat” cești cu gust amărui. Ceaiul nu este însă amar, ci a fost doar greșit infuzat. Iată câteva informații importante pentru o infuzie fără greșeală:
Ceaiul alb – infuzie 3 minute, temperatură apă 80 – 85 grade C
Ceai verde – infuzie 1 – 3 minute, temperatură apă 70 – 85 grade C
Ceai oolong – infuzie 3 minute, temperatură apă 85 – 95 grade C
Ceai negru – infuzie 2 – 5 minute, temperatură apă 95 grade C
Pu erh – infuzie 3 minute, temperatură apă 95 – 100 grade C
Tisane/Rooibos sau ceaiuri din plante – infuzie 3 minute, temperatură apă 100 grade C
Când spunem „infuzie 3 minute” pentru ceaiul alb de exemplu, sau „infuzie 1 – 2 minute” pentru ceaiul verde ne referim la faptul ca frunzele de ceai sau plicul cu ceai sunt eliminate din ceainic sau ceașca de ceai după 3 minute, respectiv 1 – 2 minute.

3. Faceți ceai cu apă de la robinet

Aceasta chiar este o mare greșeală. Alegeți o apă “moale”, rece, apă plata sau de izvor, dar în niciun caz de la chiuvetă pentru că este plină de clor și posibile substanțe nocive, este lipsită de oxigen și alterează gustul ceaiului. În plus, apa curată permite principiilor active din ceai să se dizolve mai ușor. Este de preferat, de asemenea, să folosiți un tip de apă bogat în minerale naturale care potențează aroma ceaiului.

4. Adăugați zahăr în ceai

În loc să vă bucurați de cea mai sănătoasă băutură posibilă, cu 0 calorii, greșiți adăugând zahăr – cel mai nociv „element” (nu-l putem numi „aliment”) din bucătărie. Chinezii sau japonezii, cei mai autentici băutori de ceai consideră aproape o blasfemie adăugarea de zahăr în ceai. Ceaiul se bea simplu, fără zahăr, fără lapte, fără îndulcitori artificiali.

5. Folosiți doar ceai la plic

Dacă îți place să bei ceai, sau vrei să bei ceai pentru proprietățile extraordinare, este păcat, mare păcat să nu încerci să infuzezi ceai vrac, pe care îl poți cumpăra din tea shop-uri online sau offline și din ceainării. Doar atunci te vei putea delecta cu adevăratele arome ale frunzelor de ceai. Reține faptul că ceaiul din plicuri este ceai de cea mai proastă calitate (dust), cu cele mai puține proprietăți antioxidante. Plicul este desigur ușor de infuzat, mai ales la serviciu, dar nu la fel de sănătos și cu siguranță nu la fel de savuros.

6. Infuzați ceai negru seara și uitați de faptul că ceaiul energizează și conține teină

Nu trebuie uitat faptul că ceaiul conține teină (jumătate cât o ceașcă de cafea) și că nu este recomandată infuzia cu ceai negru seara. Dacă vrei să afli mai multe despre acest subiect, răsfoiește acest articol.

Iată cum trebuie consumat ceaiul:
Dimineața – orice tip de ceai (ceaiul negru este recomandat și conține cea mai mare cantitate de teină; poate înlocui cu succes cafeaua). După ceaiul negru, următorul tip de ceai cu mai multă teină este ceaiul oolong.
Prânz – orice tip de ceai (ceai oolong sau ceai verde recomandat)
După amiaza – ceaiul alb (conține cea mai mică cantitate de teină, dar cea mai mare cantitate de antioxidanți)
Seara – rooibos și infuzii de plante  (nu conțin deloc teină).

7. Nu depozitați corect ceaiul în propria casă

Ceaiul este un produs deshidratat, cu un conținut mic de apă și cu o structură poroasă, având totodata o mare capacitate de pierdere a substanțelor care generează aroma, precum și de fixare a substanțelor volatile din mediul înconjurător. Din aceste motive, ambalarea trebuie să asigure protecția ceaiului împotriva apei, a vaporilor și a gazelor.
Depozitează ceaiul în cutii ermetice, nu în punguțele din hârtie în care este ambalat de obicei. Nu-l depozita în bucatarie, ci într-un loc ferit de lumină, căldură, mirosuri puternice, umiditate.

Adaugă comentariu