Pliculețele de ceai fac ca procesul infuzării să fie unul simplu, astfel că, la prima vedere, reprezintă o alegere practică pentru a pregăti ceaiul. Pe de altă parte, ceaiul vrac oferă o calitate ridicată și plăcerea de a mirosi și a vedea mai bine frunzele din care vei prepara băutura ta preferată.

Așadar… la plic sau vrac?

Indiferent că este consumat pentru tratarea sau vindecarea anumitor probleme de sănătate, pentru eliminarea kilogramelor în plus sau pentru relaxare, ceaiul rămâne a doua băutură consumată în lume, cantitativ, după apă.  În prezent, există numeroase tipuri de ceaiuri, cu o gama largă de arome pe piaţă, care au beneficii în diferite ramuri ale sănătăţii. Nu acelaşi lucru se poate spune, însă, despre ceaiurile sub formă de pliculeţe, promovate de producători ca surse de sănătate, fără a prezenta, în realitate, pericolele ascunse din acestea.
Dacă în cazul ceaiului vrac disponibil sub formă de frunze, flori, bucăţi mărunţite grosier, proprietăţile medicinale ale plantei, precum şi aroma acesteia, sunt menţinute intacte, iată că în cazul ceaiului la plic, situaţia este complet diferită. Astfel, pentru a fi ambalate în plic, plantele necesită o mărunţire foarte bună, în anumite cazuri optându-se până la transformrea lor în pulbere foarte fină. Un astfel de proces produce creşterea suprafeţei  de contact a plantelor cu lumina, ceea ce face ca oxigenul din atmosferă să ducă la o degradare mult mai rapidă a antioxidanţilor (catechine) şi a altor nutrienţi.
Mai mult decât atât, plicurile folosite la ambalarea plantei absorb antioxidanţii prezenţi în ceai, eliberând substanţe periculoase, odată ce iau contact cu apa fierbinte. Astfel spus, singurul avantaj al ceaiului la plic constă în uşurinţa cu care poate fi preparat.
Multe ceaiuri la plic, provomate ca fiind sănătoase, conţin, în realitate, pesticide, toxine, ingrediente artificiale, arome şi organisme modificate genetic. A fost demonstrat faptul peste 91% din ceaiurile la plic testate conţin niveluri de pesticide ce depăşesc limita admisă de autorităţile de sănătate. La fel de îngrijorător este şi faptul că printre ingredientele ceaiurilor la plic au fost descoperite substanţe cancerigene şi toxice (propaclor, propargit).
Ceaiul vrac poate fi disponibil sub formă de frunze, flori, bucăți marunțite grosier. Această variantă menține intacte proprietățile medicinale ale ceaiului, dar și aroma acestuia pentru o perioada mai lungă de timp decât ceaiurile ambalate la plic. Un alt avantaj al plantelor vrac este faptul că din aceleași plante poate fi obţinut ceai de mai multe ori, fiecare cu o aromă ușor diferită.
Ceaiurile vrac sunt mai sănătoase și mai gustoase decât cele amabalate, însă necesită un efort mai mare pentru preparare.

Vă aducem la cunoștință 5 motive pentru care ar trebui sa renunțăm la pliculețele de ceai și să folosim ceaiul vrac:
– ceaiul vrac inseamnă calitate superioară;
– ceaiul vrac – o mare varietate de care ne putem bucura;
– beneficii reale aduse sănătății;
– frunzele de ceai ne aduc mai aproape de natură;
– ceaiul vrac poate fi un cadou minunat.

Ceaiul este mai mult decât o băutura, si asta datorită istoriei îndelungate și a tradițiilor ce s-au format în jurul lui. Odată cu alegerea de a-l consuma în forma sa cât mai pură, poate fi începutul unei pasiuni ce se va transforma treptat într-un stil de viata.

Adaugă comentariu