Ceaiurile sunt leacuri miraculoase care te protejează de boli și te ajută să combați stările de spirit negative. Vă prezentăm mai jos cateva dintre cele mai sănătoase ceaiuri și beneficiile acestora.

Ceaiul de sunătoare

Persoanele care adorm greu și au un somn zbuciumat, obositor, să bea seara un ceai de sunătoare, îndulcit cu un vârf de linguriță de miere de albine, la care se adaugă și câteva picături de zeamă de lămâie. In tratarea depresiei ușoare, o stare de proastă dispoziție și de nefericire, sunătoarea este extrem de eficientă.

Ceaiul de gălbănele

Ceaiul de gălbenele are proprietatea de a calma durerile menstruale, mai ales la persoanele anemice. Poate regla ciclul menstrual prin faptul că îmbunătățeste circulația sângelui. Ceaiul de gălbenele tratează gastrita și ulcerul gastric, are efect antiinflamator și antibacterian. Reduce inflamațiile gingivale și vindecă infecțiile.

Ceaiul de roiniță

Roinița este un excelent remediu pentru nervi, calmând tensiunea și stările de anxietate, aducându-ți buna dispoziție atunci cand ești obosit. Efectele sale relaxante fac din roiniță un bun remediu pentru durerile de cap și migrene. Consumată regulat, roinița este foarte bună pentru problemele digestive asociate cu stresul, cum ar fi scăderea poftei de mâncare, greață, colicile, colitele și gastritele, iar o infuzie ușoară poate calma tulburările abdominale psihogene la copii. De peste 2000 de ani, roinița a constituit ingredientul pentru multe elixire ale vieții. Timp de secole a fost un remediu natural pentru stările de melancolie, de letargie, întărirea memoriei și redarea vitalității.

Ceaiul de floarea pasiunii

Floarea pasiunii este recunoscută de medici pentru calitățile sale benefice în remedierea problemelor de stres. Acest ceai a devenit unul dintre cele mai populare din Europa pentru tratarea insomniei, depresiei și anxietatii. Această plantă este folosită și pentru scăderea tensiunii arteriale, pentru a preveni tahicardia de origine nervoasă, dar și pentru tratarea nevralgiilor. Floarea pasiunii poate fi folosită ori de câte ori este necesar un antispastic. Poate fi foarte eficientă în nevralgii și infecții virale ale nervilor, precum zona zoster. In plus, poate trata și astmul, în special dacă există activitate spastică mărită și tensiune.

Ceaiul de melisă

Melisa atenuează eficient majoritatea tulburărilor digestive atât prin acțiunea sa antispasmodică și de stimulare a veziculei biliare, cât și prin tendința naturală de a preveni balonarile și flatulentele. Luată sub forma de infuzie după mese, ea calmează și durerile gastrice ulceroase. Beți o ceașcă de infuzie de plantă împotriva grețurilor. Ceaiul de melisă se poate lua împotriva diareei și la reechilibrarea tranzitului intestinal. Melisa poate fi utilizată și pentru tratarea nervozității, a perioadelor de depresie, epuizării nervoase sau a surmenajului.

Ceaiul de mușețel

Mușețelul ajută în lupta febrelor, nevralgiilor, colicilor, spasmelor gastro-intestinale, nervozitate, insomnii. Dacă este consumat înainte de mese, are efect tonic pentru apetit. Ceaiul de mușețel se folosește și în tratarea răcelilor, deranjamente ale somnului, nervozitate, crampe menstruale (spălături vaginale cu mușețel), rinită alergică (febra de fan).

Ceaiul de angelică

Datorită proprietăților sale diuretice, sudorifice, antibiotice și digestive, angelica se recomandă, ca infuzie, împotriva indigestiilor, gutei, colicilor intestinale, balonarilor. Planta este moderat hipoglicemică și sub forma de decoct este un bun remediu împotriva creșterii nivelului de zahăr în sânge.

Ceaiul de tei

Teiul este recunoscut pentru calitățile sale de reducere a stresului și anxietății. Datorită substanțelor pe care le conține, teiul are puternice efecte sedative și antispasmodice. O ceașcă de ceai din tei determină scăderea anxietății și tratează probleme precum indigestia sau cele legate de ritmul cardiac. Astfel, acest efect de calmare este extins către sistemul cardiovascular întrucât ajută la reducerea tensiunii. Se crede chiar că teiul ajută la prevenirea depunerii colesterolului pe pereții arterelor și la fluidizarea circulației. Ceaiul de tei este frecvent folosit în tratarea răcelilor și a tusei determinate de acestea, întrucât crește ușor temperatura corpului și ajută sistemul imunitar să lupte împotriva infecțiilor. Creșterea indusă a temperaturii corpului este mențiunută la un nivel scazut, iar transpirația pe care o determină acest tip de ceai va duce treptat la scăderea acesteia. Intrucât stimulează apetitul și combate insomnia, teiul susține refacerea naturală a sistemului imunitar.

Ceaiul de valeriană

Ceaiul de valeriană tratează insomnia, tratamentul cu valeriană nu te va face somnoros în timpul zilei, ci doar te va ajuta să te relaxezi, somnul instalându-se mai ușor, doar dacă ești obosit, dar nu poți să închizi ochii. Acționează ca un sedativ natural, reducând anxietatea, precum și alte stări de neliniște, teamă, cum ar fi depresia, stresul de zi cu zi. Poate ajuta la oprirea spasmelor musculare și convulsiilor, acționând doar complementar cu tratamentul epilepsiei, și nu ca substitut. Unul dintre avantajele majore ale acestui ceai este faptul ca nu creează dependență.

Ceaiul de mentă

Ceaiul de mentă nu conține cofeină și poate ușura diareea, reduce congestia nazală, alină febra musculară și chiar tratează anumite dureri la nivel intestinal. Menta este de asemenea utilă în cazul îmbunătățirii circulației, reducerii nervozității, insomniei, durerilor de cap, febrelor, stresului și tensiunii. Deși ceaiul de mentă este fără cofeină, este bineințeles un puternic energizant. Ceaiul de mentă este foarte folositor cand vine vorba de tratarea răcelilor, gripei, febrelor sau durerilor de cap datorate indigestiei.

 

*Materialele de pe acest site au caracter informativ. Înainte de a începe orice fel de tratament naturist trebuie să faceți un test de alergie la tipurile respective de produse. Dacă suferiți de boli cronice sau urmați tratamente medicamentoase, vă recomandăm să consultați medicul dumneavoastră, înainte de a începe o cură sau un tratament naturist.

Adaugă comentariu

ro_RORomanian